tirsdag 8. desember 2009

Behandlingen av samhandlingsreformen i Stortinget

Komiteen har i dag ferdigbehandlet statsbudsjettet for 2010. Nå vil det meste av oppmerksomheten dreie seg om samhandlingsreformen. Komiteen er også blitt enige om fremdriften på behandlingen av denne saken. Her er de viktigste milepælene; For alle de som ønsker å melde seg til høring er fristen mandag 14. desember kl. 1200. Skjema for anmodning av høring finnes her. Høringene vil være 11/1, 15/ og 25/1.

Komiteen har også planlagt andre aktiviteter for å innhente informasjon og synspunkter. Torsdag 4/2 vil både Helse- og omsorgskomiteen og Kommunal- og forvaltningskomiteen være tilstede på et seminar i regi av Kommunenes Sentralforbund om samhandlingsreformen. Kommunene er helt avgjørende for denne reformen.

I slutten av januar 28-29/1 drar komiteen til Tromsø for å besøke Helse Nord. Hensikten er å få synspunkter og erfaringer på samhandling fra den helseregionen med de største utfordringene når det gjelder avstand. Det er også vår fremste kompetansemiljø på telemedisin.

Da tidligere Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hansen arbeidet med reformen var han i San Francisco og besøkte Kaiser Permanente. Dette er et non-profit helseforsikringsselskap som selv eier helsetjenestene (primærhelsetjenesten og sykehusene). Så dermed er de ikke helt ulike et land som Norge. De har medlemmer som betaler sin premie (skatt), som gjør at de får dekket sine tjenester fra primærlege til sykehus. Kaiser Permanente har derfor et ønske om å gi et best mulig helsetilbud til rimeligst mulig pris for å være konkurransedyktige. Deres svar på dette har vært å bruke større ressurser tidlig i et sykdomsforløp. Komiteen vil gjenta denne turen og drar til USA i uke 8. Det gir oss også muligheten til å besøke miljøer som kan se i glasskulen i forhold til fremtidens medisinske utvikling og betydningen for helsevesenet.

Etter dette starter hovedtyngden av det skriftlige arbeidet i komiteen. Vårt mål er å bli ferdig med innstillingen til Stortinget den 25/3 – rett før påske. Da blir innstillingen offentlig og tilgjengelig på nett. I realiteten vil en da vite hva Stortingets flertall mener om reformen. Selve behandlingen i Stortinget blir 27/4. Som den observante leser vil se er det en måned mellom disse to datoene. Det skyldes ikke bare påsken. Det skyldes også at hvis vi ikke blir ferdige før påske med innstillingen, så har vi mulighet til å forskyve på avgivelsen til etter påske. Men dette er ikke ønskelig med tanke på videre fremdrift.

1 kommentar:

  1. Mange reelle utgifter til nødvendige helsetjenester dekkes fortsatt av den enkelte, men vi har mulighet til særfradrag for store sykomsutgifter, jfr Skattelovens § 6-83 1.ledd. Sikkert for å begrense offentlige utgifter (lavere skatteinngang), er det selvsagt begrensinger i fradragsretten. Derfor er det særlig ekstra utgifter i offentlig norsk helsevesen som dekkes, verre er det dersom pasienten får behandling utenfor offentlig norsk helsevesen, eller av helsepersonell som ikke er godkjent/har samarbeidsavtale.

    Når skatteyter klager på avslag fra skattekontoret (praksisen er strammet inn etter de pprettelse av de nye skatteregionene - "likebehandling" kalles det), oversendes klagen for en individuell vurdering hos Fylkesmannen. Disse har lagt seg på en særlig streng tolkning. F.eks. dersom noenlunde samme behandling kunne vært fått - ett eller annet sted - blir klagen nesten alltid avvist. Med tanke på tilgjengelighet er dette lite tilfredsstillende.

    Hvis slik privat helsehjelp åpenbart har hjulpet pasienten, er dette ikke et kriterium for skattefradrag (tross at det er billigere for det offentlige). Ofte er slik hjelp både bedre og raskere. Det kan gjelde rehabilitering, psykolog, fysioterapi o.a.

    Bør ikke disse reglene også gjennomgås med tanke på helsekøene og for få hjemler & samarbeidsavtaler med private leverandører? Eller skal enda flere tegne sykeforsikring med tidsgaranti for spesialisthelsetjeneste?

    SvarSlett